Extra nieuwsInformatie

Een stukje van de woestijn in België

Komende dagen wordt er in ons land zand vanuit de Sahara verwacht. Maar hoe komt dat en wat mogen we precies verwachten?

In deze tijd van het jaar zijn er veel stormen in de Sahara. De stormen kunnen het zand tot in de hoge luchtlagen van onze aarde brengen.  Als de winden hoog in de atmosfeer naar het noorden waaien, dan komt het zand tot bij ons. Met behulp van regen kan dit zand ook naar beneden vallen. Dinsdag (15/03/2022) en woensdag (16/03/2022) kan je dit fenomeen bekijken.

Na de passage van het regenfront zal de wind draaien en een meer zuidelijke richting gaan kiezen. Hierdoor krijgen we een opstoot van subtropische lucht die rechtstreeks uit de regio’s van de Sahara komt. Deze lucht bevat saharazand die door stormen en hevige wind in die regio’s in de hoge luchtlagen wordt gestuwd. Hou alvast fototoestel of smartphone bij de hand om mooie foto’s te nemen van de zonsopgang en -ondergang woensdag. Dinsdagavond bestaat de kans ook al om dit fenomeen te aanschouwen. Je zal woensdag ook merken dat we, ondanks het mooie weer, geen fel blauwe hemel gaan zien en de zon wat diffuser is. Het zand dat aanwezig is in de luchtlagen filtert het zonlicht en zal een beeld geven van zachte bewolking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *