witte kerst in 2021?

Weerkaarten op lange termijn

Een grote valkuil voor heel wat meteorologen is de lange termijnvoorspelling. Er zijn heel wat factoren die het weer bepalen/beïnvloeden maar …

een deel van het woord legt zelf al veel uit nl. “voorspellen”. Iemand die bezig is met weer heeft geen glazen bol of toverstaf. Hij/zij kan ook niet in de toekomst kijken (hoe graag we dit ook zouden doen).

Bij lange termijnvoorspelling reken ik alles wat al verder is dan 5 dagen.

Vooral voor België zou ik dan zelf bijna durven zeggen alles wat voorbij de 3 dagen is. Ons land is eigenlijk maar een stipje groot wanneer je dit bekijkt op de wereldbol en een verschuiving van wolken is zo vlug gebeurd maar geeft een immens verschil in de kaarten.

In het algemeen is het gebruik van het woord weersverwachtingen naar mijns inziens beter. Via weerkaarten kan je een bepaald weerbeeld verwachten. Een voorspelling hou ik liever voor in de sprookjes 😊.

In mijn ogen is lange termijnvoorspelling mooi voor in de boekjes maar helaas niet concreet te maken. Als basis gebruikt men veel gemiddelden om dit dan uiteindelijk te projecteren naar de toekomst.

Via deze blog wil ik je laten kennismaken met enkele sites welke zich wagen aan voorspellingen op lange termijn maar onthoud het advies: hou dit zeker niet voor waarheid!

Een lange termijnvoorspelling voor de kerstperiode is immens makkelijk te vinden maar totaal niet als betrouwbaar te nemen. Wanneer je weet dat er sinds de metingen maar 10 keer een witte kerst is geweest dan is het eenvoudig om steeds een groene kerst aan te kondigen.

Maar ook weercomputers zijn druk bezig met te kijken wat het weer is over een maand. Dit is een voorbeeld van het weermodel EC46 dat hier een voorspelling doet naar de week van 13 december. Het nadeel van dit weermodel is dat het telkens wordt vergeleken met het gemiddelde.

Sites als ‘Accuweather’ en ‘weer1’ die tot in detail een voorspelling geven op lange termijn. Dit zelfs al voor maanden vooruit. Ook hier maak ik toch de bedenking dat niemand een glazen bol heeft en in de toekomst kan kijken.

Weersvoorspelingen hebben er nochthans al een hele evolutie opzitten. Denk maar aan de iconische weeberichten van Armand Pien waar hijzelf, tijdens dit weerbericht, de kaarten verder diende aan te vullen. Een weersverwachting van 1-2 dagen was toen betrouwbaar. Vandaag de dag zijn verwachtingen mogelijk tot 10 dagen. Technologie wordt steeds beter maar er zijn immens veel invloeden waardoor een kleine verschuiving van wat isobaren een grote invloed kan hebben op ons weer.

Helaas valt een verwachting voor kerst vandaag nog niet te maken maar volgende week vind je in de blog tips om toch nog een witte kerst thuis mee te maken.

Tot weers!

Jasper

4 3 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x