Informatie

Het weer in ons kleine landje

Ooit het spel van hoge- en lagedrukgebieden bekeken? Dit is pas een thriller op zich.

Drukgebieden brengen ons het weer. Hogedrukgebieden betekenen in de volksmond, en nogal kort door de bocht, mooi weer. Een groot deel hiervan klopt maar wil niet zeggen dat het stralende dagen zijn. Bij een hogedrukgebied gaat de wind wijzerzin volgens de isobaren.

isobaren zijn lijnen die punten van gelijke druk verbinden en zo ook zones van hoge of lage druk visueel kunnen voorstellen op kaarten.

Dus afhankelijk van de windrichting en de ruimte tussen de isobaren (kracht van de wind neemt toe wanneer deze lijnen dicht bij elkaar liggen) zal dus een grote invloed hebben op ons weer.

Wanneer je drukkaarten bekijkt moet je zeker proberen ons kleine landje te vinden. Wel België neemt inderdaad heel weinig plaats in op deze kaart en dan is vlug bewezen dat bij een kleine verschuiven van een drukgebied ons kleine landje plots een ander weertype krijgt.

Alles bij elkaar is dus een weersprognose dus niet iets wat je uit een glazenbol kan tevoorschijn halen. Het is een aaneenschakeling van waarnemingen, berekeningen,…

Dus klopt de weerprognose eens niet… niet de fout van de weerman! 🙂

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x