Uncategorized

Wat zijn de veschillende weermodellen?

Confluence Mobile - ECMWF Confluence Wiki

Het maken van een weerbericht begint bij het vergelijken van weermodellen. Maar welke zijn er eigenlijk? 

We beginnen bij het Europees Centrum voor Weersverwachtingen op Middellange Termijn of het ECMWF. De supercomputer van het ECMWF is één van de krachtigste van de wereld. De kwaliteit van de verwachtingen (European Prediction System  of EPS) is sterk verbeterd en de prognoses tot twee dagen vooruit halen tegenwoordig een betrouwbaarheid van 95 %. Op een termijn van vier dagen ligt de score iets onder 90 % en de vijfdaagse verwachting is in 80 % van de gevallen bruikbaar.

De Franse weerdienst heeft ook een weermodel namelijk het Arome. De weerkaarten daarvan kan je bekijken op www.meteociel.fr met tot 48 uur vooruit.

Ook in België hebben we een eigen weercomputer. Die is gegenereerd door het KMI. De resultaten van onderzoek worden verwerkt in het operationeel weermodel Alaro, dat niet alleen gebruikt wordt door de weervoorspellers van het weerbureau, maar eveneens voor het aanmaken van producten en diensten voor het grote publiek. Deze kaarten worden om de 6 uur rechtstreeks gegenereerd.

Onze buurland Nederland heeft ook een weermodel van een zeer hoge kwaliteit. Het Harmonie model biedt ongeveer vierhonderd keer meer details dan de grote weermodellen zoals GFS (Global Forecast System) en ECMWF. Omdat het model veel rekentijd kost, gaat het slechts tot 72 uur vooruit. 

Het High Resolution Limited Area Model (hoog resolutie beperkte oppervlakte model), gemaakt in samenwerking met een aantal Europese meteorologische instituten, waaronder het Nederlandse KNMI. Ideaal om weersvoorspellingen op korte termijn maar dit kan dat wel zeer nauwkeurig.

Kortom er zijn heel wat weermodellen van korte termijn tot “beperkt” langere termijn. We zijn nu wel enorm aan het uitkijken naar Kerstmis en leggen twee modellen naast elkaar. Om het visueel makkelijker voor te stellen neem ik van beide de weerpluim in verband met de temperatuur.

De weerpluim van zowel het ECMWF als het GFS lopen zo goed als gelijk voor de temperaturen van 25/11 tot en met 01/12. Maar vanaf 02/12 zie je toch al direct een tegenovergestelde beweging in de curve van de temperaturen. Nadien gaat het ECMWF terug forser naar beneden met de temperaturen tot goed onder het vriespunt. Het GFS daarentegen laat ook de temperaturen al dalen maar de verschillen zijn duidelijk. Zo maakt 1 graad al een immens verschil of het gaat sneeuwen of we winterse neerslag krijgen. 

ECMWF
GFS

Je ziet het… om het met een oud spreekwoord te zeggen … “Als de weerman loog, bedenk dan: tussen de druppels door was het droog”. 

Volgende week meer…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *